Hangot adtunk a Pozitív szenvedélyeknek

2014.04.30 11:07

Ma van az AIDS világnapja. Hazánkban is egyre több a fertőzött és a beteg. Sok gyermeket is érint a HIV.

A Metropol címlapján „viselt” piros szalaggal ma, az AIDS világnapján az HIV és az AIDS elleni harcra, a prevenció fontosságára hívjuk fel a figyelmet. A kis szalag a HIV-fertőzöttek, az AIDS-betegek ás a vírus elleni harc elkötelezettjei számára jelkép, egyszerre testesíti meg a szeretetet, a vért, a fájdalmat, az AIDS elleni szenvedélyes, olykor kilátástalan harcot – egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy a biztonságos szex szinte semmibe sem kerül, de életeket jelenthet.

Dr. Simich Rita, az Országos Egészségfejlesztési Intézet megbízott főigazgató-helyettese a világnap kapcsán lapunknak kiemelte – világszerte nő a fertőzöttek száma, köztük egyre több a nő és a gyermek. Bár a vírus terjedését és a betegség lefolyását egyre jobban ismerjük, egyelőre nincs birtokunkban a biztos, teljes gyógyulást jelentő kezelési módszer.

A legfontosabb feladat hazánkban a megelőzés és a felvilágosítás – információátadás mellett attitűdformálásra is szükség van, amelyet az iskolás években szükséges megkezdeni Szükség van minderre azért is, mert a világ több mint 33 millió fertőzöttjéből közel 2,5 millió gyermek.

Hazánkban idén az év első kilenc hónapjában nyolc beteg halt meg AIDS-ben az Országos Epidemológiai Központ adatai szerint: tavaly ez az egész évre kivetítve kilenc fő volt. Még szörnyűbbek az új fertőzöttek statisztikái: tavaly öszesen 140, iden pedig már kilenc hónap alatt 139 HIV-fertőzöttet regisztráltak. Az AIDS stádiumába az első három negyedévben 21-en léptek hazánkban – tavaly ez az egész évet tekintve volt 23 fő.

Mindennek tükrében nagyon fontos, hogy ne csak december elsején beszéljünk a HIV-ről: az óvszerhasználat, a biztonságos szexuális magatartás és a prevenció minden nap lényeges.

SZÁMOK

  • 6000 ember fertőződik meg naponta HIV-vel a világ valamelyik szegletében

  • 1,8 millió ember halt meg tavaly AIDS-ben

  • 260 ezer gyermek nem éri meg 15 életévét az AIDS miatt

  • 40% fiatal felnőtt a fertőzöttek közül

  • 33% nem is tud fertőzöttségéről Európában uniós statisztikák szerint

Események

Az MTV ma egész napos eseménysorozatra készül a Deák téri Gödörben Sataying Alive programja keretében. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, a Civil AIDS Fórum, az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat, az Országos Egészségfejlesztési Intézet, az SzNPTT, az A-HA program és a Durex együttműködésében változatos programokkal, anonim HIV/AIDS szűréssel, este pedig ingyenes koncertekkel veszik fel a harcot a betegség ellen, valamint próbálják felhívni a figyelmet a hazai szexuális és mentálhigiénés felvilágosítás fontosságára.

A Függetlenek a Pozitív Szenvedélyekért Közhasznú Egyesület a Szinyei Merse Pál Gimnázumban tart HIV-prevenciós napot diákok számára: a betegség felvállalása és elfogadása mellett arról is szó eseik a rendezvényen, hogy valójában mennyire anonim a szűrés.

A világnapon az Európai Parlamentben is téma az AIDS elleni küzdelem: John Dalli egészségügyi uniós biztos vitaindító beszédet tart a HIV-szűrésről szervezett szemináriumon.

INTERJÚ
Bagyinszky Ferenc, a Társaság a Szabadságjogokért HIV/AIDS programvezetője

„Megéri” ma egy munkavállalónak tudatnia feletteseivel és munkatársaival, hogy HIV-pozitív?
- Ez csak egyéni döntés eredménye lehet. Néhány olyan foglalkozás van – a sebészeké, az invazív beavatkozást végzőké, a vérrel dolgozóké -, melyeknél kötelező a HIV-szűrés. Ha ez pozitív eredményt hoz, a fenti munkaköröket nem tölthetik be tovább.
Máshol nem kötelező a szűrés és a munkaadóval sem kell közölni, ha valaki HIV-pozitív, ugyanakkor ha valaki lebetegszik vagy el kell utaznia a gyógyszeréért, akkor ezt meg kell oldania. A budapesti, centralizált gyógyszerfelírás ezért nehéz dolog, bárkinek feltűnhet, hogy pont három havonta utazik valaki Budapestre.

Találkoznak olyan esetekkel, amikor a fertőzés elbocsátást eredményez?

- Általában nem közvetlenül emiatt veszíti el valaki az állását – találnak valamilyen másik okot. Sokan azonban félnek a nyilvánosságtól, a további megaláztatásoktól, ezért bár megkeresnek minket, a peres utat nem vállalják.

Mi ennek az oka?
- Ez stigmatizált helyzet – mindenki azt gondolja, hogy aki fertőzött, az homoszexuális, prostituált vagy intravénás droghasználó. Félnek egy légtérben tartózkodni vele – a stigma tudatlanságból és előítéletből fakad. Az emberek lehet, hogy sokszor hallották, hogyan terjed igazából a HIV, mégsem akarjk elhini. Ezért az emberek nem vállalják fel a fertőzöttséget, nem hajlandók előbújni a homályból.

Ezért vesznek részt kevesen a szűréseken is?
- A vizsgálaton való viszonylag alacsony részvételi szám annak következménye, hogy a lakosság nagy része azt hiszi, hogy a HIV és az AIDS nem az ő problémája. A feleség, aki egész életében csak a férjével volt, azt gondolja, miért lenne ő fertőzött? Pedig lehet, hogy a férjének, akár még a házasságkötés előtt, de voltak más kapcsolatai is, melyekből megfertőződhetett.

Anonim blogokon már vallanak fertőzöttek mindennapjaikról, de ez minden bizonnyal nem elég ahhoz, hogy sokakhoz eljusson, mivel is jár a HIV valójában. Milyen lépések lennének szükségesek?
- Nagyon jó, hogy bár arc nélkül is, de legalább így megjelennek, ugyanakkor országos kampányokra lenne szükség. Bizonyos cilvil szervezetek szerveznek kampányokat a meleg közösségen belül vagy szexmunkások számára, de egész lakosságra vonatkozó nagy kampány a kilencvenes évek közepe óta nem volt. 
A Nemzeti AIDS Bizottság is nevetségesen alacsony költségvetéssel dolgozik. A világnap kapcsán sok a program, de egyébként nem használjuk fel a lehetőségeket, hogy beszéljünk a HIV-ről.

Forrás: https://www.metropol.hu/itthon/cikk/658692

 

Kossuth Rádió - Napközben, 2010.12.01. 9 óra

Kossuth Rádió – Közelről, 2010.12.01. 17 óra